Duik mee in het prachtige koppie van onze Loes. Ze tikt elke maand een knap staaltje leesvoer. Van Tibetaans dichten tot monologen en van storytelling tot de kunst van flowen. Lees je mee?
Duik mee in het prachtige koppie van onze Loes. Ze tikt elke maand een knap staaltje leesvoer. Van Tibetaans dichten tot monologen en van storytelling tot de kunst van flowen. Lees je mee?
Toen ik voor het eerst hoorde over Tibetaans dichten werd ik meteen enthousiast. Niet alleen omdat het mijn droom is om ooit nog eens naar Tibet en Nepal te gaan, ook omdat ik meteen de rust voelde die van het gedicht afstraalde. Van de manier waarop het geschreven was.
Mijn vader kwam ermee; hij had er tijdens zijn opleiding filosofie mee gewerkt. Het grappige eraan is dat er steeds regels worden herhaald, maar nooit op dezelfde manier waarop het verrassend blijft en het dus gewoon werkt. Het is meditatief, intuïtief. Hoe het werkt? Ga er even voor zitten, mooie mensen. Dit wil je voelen. Sluit je ogen. Waar ben je mee bezig de laatste tijd? Wat beheerst je gedachten en wie of wat of welke stroomt er door je aderen? Pak het vast en benoem het. Geef het een kernwoord. Voel dat thema terwijl je begint te schrijven.
Regel 1: Ik… (maak een zin die met ‘ik’ begint en waarin je het kernwoord noemt)
Regel 2: Ik… (beschrijf waar je bent)
Regel 3: Ik… (beschrijf wat je ziet)
Regel 4: (beschrijf wat er gebeurt in connectie met je kernwoord)
Regel 5: is gelijk aan regel 2
Regel 6: is een gevoelsreactie op regel 2: wat doet het met je?
Regel 7: is gelijk aan regel 4
Regel 8: is jouw reactie op regel 7
Regel 9: is gelijk aan regel 6
Regel 10: wat is je gevoelsreactie op regel 2,wat doet het met je ?
Regel 11: is gelijk aan regel 8
Regel 12: hoe is dat?
Regel 13: is gelijk aan regel 10
Regel 14: hoe voelt dat?
Regel 15: is gelijk aan regel 12
Regel 16: wat is je reactie daarop?
Regel 17: is gelijk aan regel 14
Regel 18: is gelijk aan regel 3
Regel 19: is gelijk aan regel 16
Regel 20: is gelijk aan regel 1
Ik heb het natuurlijk ook even zelf uitgeprobeerd! Ik vond het fantastisch en zoals gezegd; verrassend! Ze zeggen dat Tibetaans dichten je naar een diepere waarheid brengt. Na mijn gedichtje zes keer herlezen te hebben moet ik toegeven dat daar een kern van waarheid in zit. Het beschrijft waar ik over het algemeen mee bezig ben en hoe ik zou willen dat het zou zijn. Het geeft inzicht! Geweldig dit!
Wist je dat een Tibetaans gedicht ook wel een Pantoum wordt genoemd? Lachen. Naast dat ik het een heel mooi woord vind laat het me ook meteen denken aan Pantouffle. Dat is het fantasievriendje van Anouk uit Chocolat, je weet wel, dat geweldige boek (van Joanne Harris over een vrouw dat in een oud, pitoresk dorpje een chocolaterie begint) uit 1999 dat ook verfilmd is. Staat trouwens ook op Netflix, check ‘m als je dat nog niet gedaan hebt 👉 Chocolat.
Liefs,
Loes
Check @meerdanloesje en volg volg volg.
Meer van deze vorm lezen in een bombastisch vol boek? Check dan eens deze. Ook leuk als cadeautje aan je boekenworm vrienden, of als self-love indulgence…
(Dit is een #add van een van onze partners. Benieuwd naar onze partners? Kijk dan eens naar onze showreel over onze partnerschappen en mede-mogelijk-makers.)